Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2017

Υbau, Σωτήρης Κανελλόπουλος


[...]

Υbau έτσι γράφεται το όνομά του• με ι γκρεκ.
Το κανονικό του ήταν Ιούλιος Μπαρούφας. Δεν του άρεσε όμως και από πολύ νωρίς ήθελε να το αλλάξει. Ήταν και τα κωλόπαιδα της γειτονιάς που του έκαναν καζούρα: όλο μπαρούφες λες ρε μπαρούφα, τι; Πολύ ήθελε;
Η ιδέα του ήρθε όταν άρχισε να γράφει στα λευκώματα των κοριτσιών -ξέρεις, αυτά που τα κορίτσια έπαιρναν ένα χοντρό συνήθως κοτσωμένο, τετράδιο ζωγράφιζαν καρδούλες, και μέσα στα λευκά φύλλα έβαζαν ερωτήσεις του είδους: τι εστί έρως; Ποια η γνώμη σας για την κτήτωρα; και εσύ έπρεπε να απαντήσεις με λόγια ρομαντικά ή γράφοντας ένα ποιηματάκι, και να υπογράψεις με ένα ψευδώνυμο.
Τότε λοιπόν ο Υμπώ αποφάσισε να πάρει αυτό το όνομα. Αρχικά σαν ψευδώνυμο για τα λευκώματα.
Μα εδώ που τα λέμε με τι όνομα να υπέγραφε; Μπαρούφας;
Και επειδή, τότε στο Γυμνάσιο τα παιδιά κάνανε ακόμα γαλλικά -μετά εισέβαλαν τα αγγλικά- σκέφτηκε να γράφει το ψευδώνυμο σαν γαλλικό όνομα. Ήθελε όμως και να φαίνεται ότι είναι έλληνας Ελλάδα ούμπερ άλες, ήταν το σύνθημά του.

Έτσι έβαλε πρώτο το ι γκρέκ, το y δηλαδή, και μετά το μπα. Με το άλφα όμως για κατάληξη, φοβήθηκε, πάντα το φοβότανε αυτό, ότι θα τον περνάνε για κορίτσι. Άκου κορίτσι. ΑΥΤΟΣ αυτός κορίτσι;
Αν είναι δυνατόν. Έτσι το έβαλε μετά από τ a, ένα u και να το Ybau.
Εντάξει, δεν ήταν και σίγουρος για την ορθογραφία, ποτέ δεν τα πήγαινε καλά μαζί της, αλλά πάντως κατάφερε να μαθευτεί ότι θα πρέπει να τον αποκαλούν Υμπώ.
 [...]

ολόκληρο εδώ:  Υbau 

© Assimina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου