Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

Βροχή, Somerset Maugham[...]
Ο γιατρός Μάκφαιηλ κάπνιζε την πίπα του, ο ιεραπόστολος τούς μίλησε για το έργο του στα νησιά. "Όταν φτάσαμε εκεί για πρώτη φορά, η έννοια της αμαρτίας τούς ήταν άγνωστη", εξήγησε. "Παρέβαιναν και τις δέκα εντολές, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αμαρτάνουν. Πιστεύω πως αυτό ήταν το δυσχερέστερο κομμάτι της δουλειάς μου, το πως να ενσταλάξω στους ιθαγενείς το αίσθημα της αμαρτίας".

[...]
"Βλεπετε, η εξαχρείωσή τους ερχόταν τόσο φυσικά ώστε δεν κατόρθωναν να αντιληφθούν την προστυχία τους. Αυτό που το θεωρούσαν φυσική συμπεριφορά εμείς έπρεπε να τους δείξουμε ότι συνιστούσε αμάρτημα. Έπρεπε να τούς πείσουμε πως αμαρτία ήταν όχι μόνο η μοιχεία, το ψέμα, η κλοπή, αλλά και η γύμνια του κορμιού τους, ο χορός και η αποχή από την εκκλησία. Τους βοήθησα να καταλάβουν πως ήταν αμαρτία τα κορίτσια να αποκαλύπτουν τον κόρφο τους και οι άντρες να μη φορούν παντελόνι".
"Με ποιο τρόπο;" ρώτησε ο γιατρός, χωρίς να κρύβει την έκπληξή του.
"Θέσπισα πρόστιμο. Είναι προφανές ότι για να συνειδητοποιήσουν οι άνθρωποι πόσο έκλυτη είναι η διαγωγή τους δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την τιμωρία. Τούς τιμωρούσα με πρόστιμο αν δεν έρχονταν στην εκκλησία, τους τιμωρούσα με πρόστιμο αν χόρευαν. Τους τιμωρούσα με πρόστιμο αν ντύνονταν άσεμνα. Είχα ορίσει ταρίφα [...]"
"Μα καλά, δεν αρνήθηκαν ποτέ να πληρώσουν;"
"Πώς θα μπορούσαν;" ρώτησε ο ιεραπόστολος.
[...]
"Μη ξεχνάτε ότι, ως έσχατο μέσο, είχα το δικαίωμα να τους αποβάλω από την εκκλησιαστική κοινότητα".
"Αυτό τους πείραζε;"
Ο Ντέηβιντσον χαμογέλασε αχνά και έτριψε ελαφρά τα χέρια του.
"Δεν μπορούσαν πλέον να πουλήσουν την κόπρα τους. Στο ψάρεμα, δεν έπαιρναν μερίδιο από την ψαριά. Κοντολογίς, θα πέθαιναν από την πείνα. Ναι, τους πείραζε και πολύ μάλιστα."
[...]© Assimina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου