Τετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Η Ντόροθυ Πάρκερ στην εφημερίδα της Ένωσης Σεναριογράφων Όταν ζούσα στην Ανατολική Ακτή, είχα σχηματίσει ήδη κάποια γνώμη για τα σενάρια των ταινιών. Τα αντιμετώπιζα -εντάξει, σφυρίχτε με- με κάποια περιφρόνηση, όπως κρίνει κανείς το σχέδιο ενός παιδιού έξι χρονών. Πίστευα ότι αυτή ήταν η σχέση τους με τη λογοτεχνία. (Και συνεχίζω να πιστεύω - σύμφωνοι, φέρτε την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.) Και τελικά ανακάλυψα, με βίαιο τρόπο, μια για πάντα, με τον ιδρώτα και τα δάκρυα με τα οποία πότισα το πρώτο σενάριό μου, μια μεγάλη αλήθεια, μια αλήθεια από εκείνες που σε κάνουν να νιώθεις πολύ πιο άσχημα από πριν. Είναι ότι όλοι οι συγγραφείς, είτε γράφουν από αγάπη για τη δουλειά τους, είτε για το χρήμα, είναι υπεύθυνοι για το γραπτό τους... Αυτό που κάνει τα πράγματα τόσο δύσκολα στον κινηματογράφο είναι τα χρήματα που αντλείτε από αυτόν.
Βλέπετε, έτσι οδηγούμαστε σ' αυτό το ανυπόφορο μικρό πραγματάκι που ονομάζεται συνείδηση. Δε γράφετε από αγάπη για το γράψιμο, για την τέχνη ή για οτιδήποτε άλλο· κάνετε μια δουλειά που σας έχει αναθέσει ο εργοδότης σας και, είτε σας αρέσει είτε όχι, δεν έχει καμιά διαφορά. Βρίσκεστε απέναντι στον εαυτό σας και πρέπει να ζήσετε με τον εαυτό σας. Είστε υποχρεωμένοι -εκτός ελαχίστων περιπτώσεων- να ζήσετε με τον παραγωγό σας.


                                                                                                             Ντόροθι Πάρκερ

1936, Αμερική.
Οι σεναριογράφοι αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, το σωματείο τους, με δυο πιο ισχυρά συνδικάτα της Ανατολικής Ακτής. Η Ντόροθυ Πάρκερ γράφει το πιο πάνω λιβελογράφημα που τυπώνεται στην εφημερίδα της Ένωσης Σεναριογράφων, παροτρύνοντας τους σε θαρρετή στάση. Στην ψηφοφορία υπερέχει η θέση της αριστερής πλευράς του σωματείου. Οι σεναριογράφοι ψηφίζουν αποχή. Οι παραγωγοί ιδρύουν αντισωματείο: Συγγραφείς Σεναρίων.
1937, Ιούνης.
Η Ένωση Σεναριογράφων αποκαθίσταται από το Υπουργείο Εργασίας. Αναγνωρίζεται και επίσημα σαν συνδικάτο. Στις εκλογές της 24ης Ιουνίου, στο νέο ΔΣ εκλέγονται: Ντόναλντ Όγκντεν Στιούαρτ, Ντάσιελ Χάμετ, Λίλιαν Χέλμαν, Ντόροθυ Πάρκερ.


πηγή: Ντοροθι Πάρκερ, Dominique de Saint Pern, εκδ. "ΝΕΑ ΣΥΝΟΡΑ" - Α. Α. ΛΙΒΑΝΗΣ© Assimina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου