Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ο ποιητής Κώστας Σοφιανός για τον Θωμά Γκόρπα


       Βρήκα το κείμενο-μελέτη του Σοφιανού, από δημοσίευση του ίδιου στο χώρο του Academy-edu. Παραθέτω το λινκ πιο κάτω. Εδώ επιλέγω μερικές από τις παρατηρήσεις του Σοφιανού, στο τέλος της μελέτης, για την σχέση ή μάλλον, τη μη σχέση του Γκόρπα με τον Γκίνσπεργκ και το Ουρλιαχτό του, επειδή, κατά ένα τρόπο εκφράζουν με γνώση και τρόπο τεκμηριωμένο, και δική μου προβληματική όπως προέκυψε διαβάζοντας έργο νέου εν ζωή δημιουργού πριν λίγους μήνες. Ιδού:




Δ08.- ΄Αλωστε τι σχέση μπορεί να έχει η «ΚΟΥΦΑΛΑ ΕΛΛΑΔΑ» η «Φτωχιά Ελλάδα όπως γριά λουλουδού της Πλάκας/λουλουδού μπαλονού νταραβεριτζού καλντεριμιτζού» του Γκόρπα με την Αμερική του «America» και του «ΟΥΡΛΙΑΧΤΟΥ» του Γκίνσμπερκ; Και που κολλάει Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ με τους διηπειρωτικούς αυτοκινητόδρομούς των ΗΠΑ που διένυσε ο Κέρουακ; Και τα μπαράκια, τα καφέ σανταν, τα καφέ μπινέ, τα ουζερί, τα κουτούκια, οι ταβέρνες,τα μπουζουξίδικα και γενικώς τα ρωμέικα φαγάδικα και ξενυχτάδικα με τα μαγαζιά της Νέας Υόρκης και της Μασσαχουσέτης και της Καλιφόρνιας;  Αστεία πράγματα.

Δ09.- Γιαυτό και κρίνω ότι δεν υπάρχει ούτε ένας – ούτε για δείγμα ένας Beat μεταξύ των ιθαγενών ποιητών: για τον απλούστατο λόγο διότι δεν υπάρχουν τα πράγματα που θα παρήγαγαν τα βιώματα, που θα προκαλούσαν την ανάγκη  ενός ισοδύναμου ΟΥΡΛΙΑΧΤΟΥ  στην «ΚΟΥΦΑΛΑ ΕΛΛΑΔΑ», και  στην, πάλαι ποτέ, Καθ΄ ημάς Ανατολή γενικότερα.

Δ10.- ΄Οχι – δεν ήταν Beat ο Γκόρπας και συμφωνώ, εν προκειμένω,  με τον Γιώργο Μπαλούρδο και την εμπεριστατωμένη επιχειρηματολογία που αναπτύσσει στο πολύ καλό άρθρο του, ΄Ενας ρεμπέ-της ποιητής (περιοδικό «Μανδραγόρας», αφιερωματικό τεύχος, ο.π.  σελίδες 80 – 81). 


Ολόκληρη τη μελέτη μπορεί κανείς να διαβάσει και να συζητήσει πατώντας στον σύνδεσμο:


(ένας λογαριασμός στο Academy, θα ανοίξει την πόρτα σε πολλά ενδιαφέροντα κείμενα/μη διστάσετε)



© Assimina

1 σχόλιο: